Mirjan elämää Bosniassa

 

Lähetystyöntekijänä Bosnia ja Hertsegovinassa vuosina 2008-2012.

 

Maailman mantereet olivat aina olleet lähellä sydäntäni ja haave elää ulkomailla oli jo pitkään ollut osa elämääni, että kun "se" sitten tapahtui, nimittäin eräänlaisten tapahtumien seuraamuksena vuonna 2008 päädyin Bosnia ja Hertsegovinaan lähetysharjoitteluun ja sittemmin lähetystyöntekijäksi, niin olihan tämä Suomi-tyttö yllättynyt!

 

Bosnia ja Hertsegovina ei ole maailman uutisoidun maa. Lehdissä ja mediassa siitä ei paljon kuule, ja senkin mitä kuulee on usein jotain negatiivista ja entiseen sotaan liittyvää. En tiennyt maasta paljoakaan, kun sinne menin. Elämä siellä kyllä sitten opetti sen mitä medialta oli jäänyt kertomatta. BiH on kiehtova ja kaunis maa, jossa asuu vieraanvaraisia, perhekeskeisiä ja hauskoja ihmisiä. Joku voisia sanoa, ettei BiH ole kovin moderni maa länsimaisin mittarein mitattuna, mutta usko pois; se on värikäs ja monipuolinen maa kaikilla mittareilla!

 

Olen vähän vieroksunut lähetystyötä sanana. Se on tuonut mieleen sadan vuoden takaiset lääkäriasemien perustamiset Afrikkaan, mikä tietenkin on ollut ja edelleen on hienoa ja tärkeää ihmisten auttamista. Itse kuitenkaan en ole koskaan kokenut suurta paloa "perinteiseen" lähetystyöhön, mikä on hämmentänyt minua ja sittemin laittanut minut pohtimaan sitä mitä lähetystyö oikeasti on.

 

Lähetystyöstä on kirjoitettu paljon kirjoja ja sitä sanaa on määrietelty tuolla ja tällä tavalla. Minulle lähetystö ei ole vain jokin kapea sektori, että tuo on tai tämä ei ole lähetystyötä, vaan lähetystyö on kaikkea sitä missä ollaan ja eletään osana paikallisten ihmisten arkea kohdemaassa. Toisinaan se on kahvittelua kaverin kanssa, toisinaan seurakunnan salin siivoamista. Joskus se on joululahjojen jakamista lapsille ja joskus nuorteniltojen opetusten pitämistä. Lista voisi olla loputon. Yksinkertaisuudessaan voisi myös sanoa että lähetti= lähetetty tarkoitusta varten.

 

Omana isoimpana esikuvana lähetystyössä on Jeesus Kristus itse. Isä Jumala lähetti Hänet maailmaan, Jeesus jätti taakseen kaiken "koti-taivaan" loiston, saapui maailmaan ja otti ihmisen muodon. Hän eli ihmisenä ihmisten kanssa, eli heidän kanssaan ja kärsi heidän rinnallaan. Jeesus oli lähetetty tarkoitusta varten. Hän kantoi sanomaa Jumalan rakkaudesta. Wow. Jeesuksessa tiivistyy lähetystyön koko ydin. Jeesus todellakin on paras esimerkki lähetystyöntekijästä, ja suurin esikuvani. <3

 

Sanoin neljä vuotta sitten uutiskirjeessäni, että rakastan Bosnia ja Hertsegovinaa tavalla, joka tekee kipeää. Olen samaa mieltä edellleen. Bosnia ja Hertsegovina on kovia kokenut ja rosoinen mutta ennen kaikkea rakas maa. Maa, joka tarvitsee paljon uskoa, toivoa ja rakkautta.

 

Ystävällisin terveisin,

Mirja Marold

 

 

 

 

 

Karoliina lähetystyöharjoittelijana

 

Bosnia ja Hertsegovinassa 8.10.2011-31.7.2012 (10 kk)

 

 

Lähetystyö Open House kristillisessä seurakunnassa perustuu siihen, että tehtäväni lähetystyöntekijänä on "tulla lihaksi" uuteen kulttuuriin, joten keskeisellä sijalla on tavallinen, arkinen elämä sekä ihmissuhteet.

 

Asuin Mostarin kaupungissa, joka sijaitsee Bosnia ja Hertsegovinan eteläosassa. Mostar on noin 75 000 asukkaan vilkas kaupunki, joka on sodan jäljiltä edelleen pahoin tuhoutunut ja kranaattien ja luotien jälkiä näkyy rakennusten seinissä edelleen ja osa taloista on raunioina. Jälleenrakennus kuitenkin on vauhdissa ja uusia taloja ja katuja kunnostetaan koko ajan. Kaupungin halki virtaa Neretva-niminen joki ja kaupunki on jakautunut kahteen osaan: itäinen pääosin islaminuskoisten bosniakkien asuttama puoli sekä läntinen pääsosin katolisten kroaattien asuttama puoli. Asuin kaupungin itäpuolella ja moskeijat, rukouskutsut sekä hunnutetut naiset olivat arkipäivää. Sianlihaakaan ei tullut tuona aikana juuri syötyä, sillä sitä ei itäpuolen kaupoista löydy.

 

 

Tehtäviäni lähetystyöharjoittelijana oli mm:

  • Bosnian/kroatian kielen opiskelu (2 kertaa viikossa tunnin ajan + kotitehtävät)
  • Lähetin suomen kielen palautumisessa tukeminen
  • Kulttuurin opiskelu ja siihen tutustuminen
  • Paikallisen kristillisen seurakunnan (Mostarin Evankelinen seurakunta – Evanđeoska Crkva Mostar) toimintoihin osallistuminen (jumalanpalvelukset, neulontakerho, nuortenillat)
  • Ihmissuhteiden luominen/tukihenkilönä toimiminen paikallisten nuorten kanssa

Lisäksi toimin harjoittelijana International Localization Network (ILN) –nimisessä kirjankustannusorganisaatiossa, missä tutustuin kirjankustannustoimintaan sekä harjoittelin kirjantaitossa ja graafisessa suunnittelussa käytettyjä ohjelmia.

 

Vuosi jäi muistoihin ja maa ja sen ihmiset syvälle sydämeen...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ennätystalvi koetteli myös Mostarin kaupunkia

 

Espanjan kuningas kävi avaamassa uudelleenrakennetun Espanjalaisen aukion

 

Puisto kaupungin keskellä on suosittu

vapaa-ajanviettopaikka

Y-tunnus: 2287237-9
Sähköposti: open.house.seurakunta (at) gmail.com
© Open House kristillinen yhdistys ry 2012
Nettitaivas